Kundvagn 0

Vad menas med utfall och skärmärken?

Inom tryckindustrin är utfall och skärmärken två viktiga begrepp som används för att säkerställa att tryckresultatet blir precis som det ska vara. Utfall, också känd som bleed på engelska, är den extra mängden utrymme som läggs till runt omkring en design för att säkerställa att trycket når ända ut till kanten av papperet. Skärmärken är små markeringar som placeras på tryckfilen för att underlätta för tryckpressen att korrekt positionera och justera trycket.

Utfall

Utfall är den extra mängd utrymme som läggs till runt omkring en design för att säkerställa att trycket når ända ut till kanten av papperet. Detta innebär att designen faktiskt är något större än den slutliga storleken på tryckjobbet, så att det finns tillräckligt med utrymme för att trycket ska täcka hela ytan.

Detta är särskilt viktigt när det gäller tryckjobb som har en färg eller ett mönster som sträcker sig över hela ytan, som affischer eller banderoller. Utan utfall skulle det finnas en tunn vit kant runt omkring trycket, vilket inte bara skulle se dåligt ut, utan också ge en känsla av ofullständighet.

Skärmärken

Skärmärken är små markeringar som placeras runt omkring en design i tryckfilen. Dessa markeringar hjälper tryckpressen att korrekt positionera och justera trycket. Skärmärken kan också användas för att justera färger och säkerställa att de matchar originaldesignen korrekt.

De vanligaste skärmärkena är korsmarkeringar som placeras i hörnen av tryckfilen. Dessa markeringar hjälper tryckpressen att korrekt positionera papperet i tryckpressen och justera trycket så att det matchar originaldesignen.

Det finns också regletiketter som används för att hjälpa till att justera färger. Regletiketter är små etiketter som placeras bredvid designen och innehåller information om de olika färgerna som används i trycket. Dessa etiketter används för att justera trycket så att färgerna matchar originaldesignen så nära som möjligt.

 

Utfall och skärmärken är två viktiga begrepp inom tryckindustrin. Utfall är den extra mängd utrymme som läggs till runt omkring en design för att säkerställa att trycket når ända ut till kanten av papperet. Skärmärken är små markeringar som används för att korrekt positionera och justera trycket.

Genom att förstå hur utfall och skärmärken används inom tryckindustrin kan du säkerställa att dina tryckjobb blir av hög kvalitet och ser ut precis som du tänkt dig.


Beställer du din trycksak hos oss på exaktaprint.se kommer dina utfall och skärmärken skapas automatiskt av vårt designverktyg, du ser bara till att designen på din trycksak är korrekt.

sk_r_1_